9 Kasım 2019 Cumartesi günü İstanbul, Dünya Müslüman Alimler Birliği’nin Tezkiye ve Şer’i İlimler Komitesinin düzenlediği “Manevi Mirasımız ve İdealizm ile Gerçekçilik Arasındaki Ulusun Çağdaş İhtiyaçları’’ konulu ilmi bir kongreye ev sahipliği yaptı.
Komite başkanı Dr. Wasfi Ashour Abu Zeid, konferansın manevi mirasımızın büyüklüğünü göstermeyi ve bu mirası güçlendirmeyi, aynı zamanda tezkiyenin alimlerin, salihlerin ve mücahidlerin hayatındaki manevi etkisini göstermenin yanı sıra İslam’ın genel çerçevesi açısından konumunun belirlenmesini, çağdaş gerçekliğimizde tezkiyenin yapı taşlarının oluşturulmasını, bu manevi mirastan faydalanmanın yöntemlerine değinmenin, ayrıca Mutasavvıfların tezkiye metotlarının analizi ve eleştirisi ile Tasavvuf edebiyatının manevi eğitimi teşvik etmedeki etkisini göstermeyi hedeflediğini belirtti.
Abu Zeid, konferansın konuları hakkında ise şunları söyledi: Konferans dört ana temayı ortaya koymaktadır: ‘Tasavvufun Genel Analizi ve Terimsel Tahlili’, ‘Tezkiyenin Alimler, Salihler ve Mücahidlerin Hayatındaki Yeri’, ‘Tezkiye ve Çağdaş Gerçekliğimiz’ ve ‘Dil ve Edebiyatta Tezkiyenin Özellikleri’.
Beş farklı oturumda gerçekleşen kongreye Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ali Karadaği, Ahmed Said Havva, Fatıma binti Abdullah Azzam, Ali Sallabi gibi isimlerin de aralarında bulunduğu birçok ülkeden ilim insanı, akademisyen ve konuya ilgili insanlar katılımda bulundu.
Tezkiye ve Şer’î İlimler Organizasyonu, İnanç ve ahlak düzleminde bir yaklaşım sağlamak ve İslam dünyasında İslami eğitime ilgi göstermek için çalışmaktadır.
Kongrenin tamamını aşağıdaki linklerden takip edebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=WPuoPQHM7JU
https://www.youtube.com/watch?v=vdTmUo1ICts
https://www.youtube.com/watch?v=PUHAenxlTSE
https://www.youtube.com/watch?v=DRONgahjsrU (Erişim Tarihi: 15.11.2019)
Kaynak: http://www.msf-online.com/??-???????-??????-???????-??????-????/ (15.11.2019)