İSTANBUL KÜLTÜRLER ARASI DAYANIŞMA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA VAKFI SENEDİ
Madde 1- Vakfın adı İstanbul Kültürler Arası Dayanışma Eğitim ve Araştırma Vakfı'dır. Kısa İsmi: İKADAV'dır. İşbu resmi senette sadece vakıf denilecektir.
VAKFIN GAYESİ:
Madde 3- Vakfın gayesi, iyiliğin egemen olması için eğitim, öğretim, sağlık, sosyal, iktisat, sanat, çevre ve kültürel alanlarda çalışmalar yapmak ve bu alanlarda projeler uygulayarak, ülkemize ve yeryüzüne nitelikli, üretken, milli ve manevi değerleri sahip, medeniyet perspektifinden hareket eden, nitelikli bireyler yetiştirerek ideal kurumların ve toplumun oluşumuna katkıda bulunacak genç, kadın, erkek insanlar yetiştirmektir.
İlim, fikir, tarih, din, ahlak, dil, düşünce, edebiyat gibi sahaların öğrenilmesi ve öğretilmesi, yaygınlaştırılması yolunda çalışmalar yaparak toplumda yardımlaşma ve dayanışma ruhunun oluşması, hak ve hürriyetlerin öğretilmesi ve savunulması yolunda çalışmalar yapmaktır.
Vakfımız, özelde esnaf ve iş adamları ile genelde tüm bir toplumun burada üretilen manevi değerler ve projelerle tanışmasını sağlayacak ve projelerin hayata geçmesi için gereken kaynakları oluşturacak, ülkemizde ve yedi kıtada insanlığın hizmetinde bulunacaktır.
VAKFIN FAALİYETLERİ:
Madde 4-
1. Eğitim faaliyetlerinde bulunur.
2. Sağlık faaliyetlerinde bulunur.
3. Sosyal yardım faaliyetlerinde bulunur.
4. Kültürel faaliyetlerde bulunur.
5. Doğal çevreyi korumaya yönelik faaliyetlerde bulunur.
6. Her türlü hak ve özgürlükler konusunda araştırma geliştirme çalışmaları yapar.
7. Yurt dışındaki Müslüman azınlıklarının eğitim, kültür ve kalkınma sorunlarının çözümüne yardımcı olmak, katkıda bulunmak. Acil durumlarda her türlü insani yardımı ulaştırır, ulaştırılmasına katkıda bulunur, aracı olur.
8. Türk kültür ve sanat dallarının gelişmesi, yurt içinde ve yurt dışında tanıtılması ve yaygınlaştırılması için faaliyetlerde bulunmak
9. Aile ve kadın hakları konuları ile ilgili işleri yapmak. Bakanlıklarla birlikte diğer kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla projeler yürütmek.
10. Doğal ve beşerî felaketlerden zarar görmüş insanların ekonomik, kültürel, sağlık ve sosyal olarak, yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik kalkınma ve geliştirme projeleri hazırlar, özellikle kadın ve çocuklar başta olmak üzere toplumun değişik kesimlerinden esnaf, köylü ve benzeri grupların refahlarının artırılmasına yönelik özel programlar hazırlamak ve yürütmek. Bu projelerin uygulanabilmesi için kaynak oluşturmak, uygulanmasını ve devamlılığını sağlayıcı çalışmalarda bulunmak.
11. Vakfın çalışma alanına giren konularla ilgili her türlü araştırmayı yapmak, yayınlamak ve insanların bilgisine sunmak. Gerektiğinde konu ile ilgili (Üniversiteler, uzman kuruluşlar vb.) diğer kurum ve kuruluşlarla ortak hareket etmek. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, bütün uluslararası ve ulusal yardım kurum ve kuruluşları ile iş birliğine girerek; projelerin uygulamasına yönelik hizmet vermek, ürün temini, nakledilmesi ve dağıtımına katkıda bulunmak. Bütün bu çalışmaları gözlemlemek ve raporlamak.
12. Üniversite mezunu gençlerin daha sağlıklı kaliteli işlerde görev almaları için meslek edindirme kursları düzenlemek.
13. Öğrencilerine burs verir. Ayrıca öğrencilerin ve öğretim elemanlarının bilimsel seviyelerini yükseltmek ve bunlara yurt içinde/dışında bilimsel araştırma, yabancı dil öğrenme/ilerletme, kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarda uygulamalı çalışmalar yapma imkânı sağlar ve veya Vakıf öz kaynaklarından yurt içi/dışı burslar verir.
14. Medya eğitim merkezleri kurarak ülkemiz ve hinterlandı bölge medyacıları arası sağlıklı iş birliklerinin oluşması ve gençlerin genelde medya ile özelde sosyal medya alanında bilinçlenmelerini sağlamak.
15. Her türlü tercüme ve yayın faaliyetlerinde bulunur.
16. Her türlü sesli, görüntülü ve basılı yayınlarda bulunur. Her türlü eserin basım yayın ve dağıtımını yapar. (Radyo televizyon kurma hariç)
17. Her türlü sanal ortam faaliyeti, afiş, pankart, ilan, broşür, bülten, rapor, tanıtım kataloğu, tanıtım malzemesi vb. bildiri ve her türlü tanıtım faaliyetiyle duyurur.
18. Her türlü sergi, konferans, kongre, sempozyum, panel, seminer, basın toplantısı, basın bildirisi, bilgilendirme toplantıları, miting, yürüyüş, yemekli toplantı, çaylı toplantı, kermes, müzayede, spor müsabakaları, piknik, izcilik kampları, fuar, konser, çekiliş vb. etkinliklerde bulunur.
19. Vakfın amaçlan ile benzer faaliyette bulunan her türlü federasyon, konfederasyon üye olur.
20. Vakfın yükümlülüklerinden bir kısmını veya tamamını devredebileceği "Vakıf İktisadi İşletmesi" ile şirketler kurar, kurulmuş şirketleri satın alır, ortak olur veya kendi şirketlerinin bir kısmını veya tamamını devreder.
21. Bilimsel toplantılar düzenler. Bilimsel araştırma, geliştirme ve uygulama merkezleri kurar ve işletir.
22. Yazılı ve görsel medya programları hazırlar veya yayınlar.
23. Her türlü sanal ortam faaliyetiyle web sayfası, guruplar oluşturur, tartışmalar yaptırır.
24. Yardım toplama kampanyası düzenler. Kamunun düzenlediği yardım kampanyalarına iştirak eder.
25. Amaçlarını ilgili mevzuatlar dahilinde yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirir.
26. Amaçları bizzat kendi gerçekleştirir.
27. Amaçlarını gerçekleştirmek üzere yurt içinde ve yurt dışında kamu kurum ve kuruluşları, kamu idareleri, yerel yönetimler, vakıflar, demekler, federasyonlar, konfederasyonlar, özel ve resmi kurum ve kuruluşlar vb. ile hayır sever vatandaşlarla iş birliği yapar. Ayni ve nakdi yardım alabilir, yardım edebilir.
28. Amaçları gerçekleştirmek maksadıyla; Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ülkeleri nezdinde kurulu bulunan ilgili kurum ve kuruluşlara üye olur. Bu kurum ve kuruluşlarla, yurt içinde ve yurt dışında her türlü iş birliği yapar.
29. Yönetim Kurulunca uygun görülecek olan vakıf amaçlarına uygun diğer faaliyetlerde bulunur.